Musical Cleas Compaen

Musical Cleas Compaen

Claes Compaen is een nieuwe musical geschreven door Jack Woestenberg-van Daal, met nieuwe muziek van Frank Geisink. Ik kreeg de opdracht in 10 weken een regieconcept te bedenken, dit uit te voeren en aan te leren aan een groep van 25 amateurspelers in de leeftijd 16-65+ jaar. Ik ben gestart door een scriptlezing te organiseren om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Dit gaf mij de kans om de groep te leren kennen, af te tasten wat het niveau was én om de hele show inclusief muziek te horen. Ik ben een beelddenker, zo krijgen de scenes direct vorm in mijn hoofd. Vervolgens tekende ik die met een (HB 😉 ) potlood in mijn script.

Aan het productieteam vroeg ik of ik extra repetities met de solisten kon inplannen en ik heb een strak repetitieschema gemaakt. Naast de repetities, werkte ik met het decor-atelier aan de vormgeving en digitale videoprojecties die de wereld van Claes Compaen moesten vormen. Na 10 weken vond de première plaats en het stond als een huis!

Enkele fragmenten uit de recensie van het Noord-Hollands Dagblad: ‘Fantastisch, sterk spel, geweldig decor, prachtige muziek en mooie liedjes. Met een vele minuten durende staande ovatie liet het publiek ondubbelzinnig weten dat het zaterdagavond had genoten. En volkomen terecht want Bel Canto zorgde twee uur lang voor een wervelende show waarin alles klopte.’

Opdracht:

Regie concept + uitvoer

Klant:

BelCanto Oostzaan | musicalafdeling

“Stef is zeer deskundig en creatief. Hij pakte in een rommelige periode bij de productie Claes Compaen van BelCanto op een geweldige manier letterlijk en figuurlijk de regie op en maakte er met de hele crew alsnog een gave productie van. Met schijnbaar simpele ideeën creëerde hij een geweldig décor.”

Katrijn Prins

Amateur speler BelCanto

“Stef is een topregisseur. Creatief, hardwerkend en empathisch. Heel prettig om mee samen te werken.”

Loes Diekman

amateur speler en bestuurslid BelCanto

“Stef is een enthousiaste en energieke regisseur waarmee het heel fijn samenwerken is! Hij is ontzettend creatief, denkt out of the box, maakt sprekende decors. Hij is enthousiast en kan een groep mensen motiveren en inspireren om samen een mooie voorstelling te maken!”

Productieteam Belcanto

REGIE 3D VIRTUELE OPEN DAG

Regie 3D virtuele open dag

Ook het Zaanlands Lyceum stond voor de uitdaging een open dag te organiseren tijdens de lockdown. Zij kozen voor een interactieve 3D tour door het schoolgebouw. Zie link: https://www.zaanlands.nl/virtuele-open-dag/ Er waren diverse tours te doen. Zo is de paarse tour gemaakt als online escape room/ speurtocht. Groep 8’ers kregen de uitdaging 10 antwoorden te ontdekken in de school. Op de groene tour ontmoette je alumni die vertelden over hun ervaringen tijdens hun middelbareschooltijd en wie de blauwe tour volgde kwam docenten en leerlingen tegen die op dat moment op het Zaanlands zaten. De online-ervaring heb ik zo ‘geregisseerd’ dat je volop informatie kon ontvangen en de sfeer kon proeven van het gebouw. De verzameling video’s, foto’s en verhalen gaven de (lege) lokalen persoonlijkheid, doordat je docenten zag die je later ook zult tegenkomen in de lessen. De hoeveelheid informatie is enorm. Je kon uren ronddwalen en alle tours volgen of heel selectief één van de kleuren kiezen. Een bijzondere (online) herinnering voor nieuwe docenten, leerlingen én groep 8’ers!

Opdracht:

Concept + ontwerp + realisatie

Klant:

OVO Zaanstad | Zaanlands Lyceum

“Stef, jouw creatieve geest, je ervaring in de theaterwereld met het vertellen van verhalen, je grondige voorbereiding en uitstekende skills op het gebied van samenwerken maken dat ik nu standaard jouw diensten bij nieuwe virtuele open dagen aanbeveel. Aan iedere school, organisatie of bedrijf die zijn verhaal wil overbrengen aan potentiële leerlingen, klanten en geïnteresseerden beveel ik Stef zeker aan!”

Marco van Ammers

(Tazama, 3D fotografie)

VIRTUELE OPEN DAG INCL. VIDEO’S

Virtuele Open Dag incl. video's

Hoe hou je als school een open dag voor 400 leerlingen uit groep 8 en hun ouders tijdens een lockdown? Dat doe je virtueel, met voorlichting via Microsoft Teams in een interactieve, kleinschalige én persoonlijke sessie, 25 vakinhoudelijke video’s van twee minuten en mét behoud van het intieme en betrokken karakter van de school.

In samenwerking met Daan Hettinga van Het Productiehuis heb ik deze video’s gerealiseerd, ter voorbereiding op de online open dag. Vervolgens heb ik in samenwerking met de afdelingsleiders van het BRC de leerlingen en ouders geïnformeerd via een mini-website, en een persoonlijke e-mail gestuurd met een unieke link voor deelname aan de online open dag.

Op de dag zelf werd van 10:00 tot 14:00 uur een geweldige voorlichting gehouden, waarbij de nieuwe leerlingen alle vragen konden stellen over de sfeer, het karakter van de school maar ook naar de vaklokalen konden ‘hoppen’ en inhoudelijke vragen aan de docenten konden stellen

Bekijk hier de showcase

Opdracht:

Concept + ontwerp + realisatie

Klant:

OVO Zaanstad | Bertrand Russel College

Regie kort films Miss Whistledown

Regie korte films Miss Whistledown

Samira Houtenbos is eigenaar van twee escape rooms. Tijdens de lockdown ontstond het idee om een onlineversie te maken, zodat klanten vanuit huis een escape room konden spelen. Het verhaal -geïnspireerd op de Netflix-serie Bridgerton- en de spelelementen waren al bedacht. Maar nu? Om het verhaal op de juiste manier te vertellen, werd een locatie gezocht die in de tijdsgeest (1816) past. Chateau Marquette was de perfecte plek om de verhaalvideo’s te filmen. Samira vroeg mij om acteurs, grime, pruiken en accessoires te regelen voor de aankleding én om de regie van acht korte video’s uit te voeren. Met de scriptschrijver, cameraman en producent ben ik in overleg gegaan om het draaiboek samen te stellen. Welke plekken kiezen we in het kasteel? Welke scenes filmen we daar? Met welke acteurs? Welke lenzen, afstand, kaders en manier van audio gebruiken we? Deze video’s ondersteunen de online escape room én bevatten aanwijzingen om het spel te spelen. Tijdens de opnamedag voerde ik de regie uit. Het resultaat is te zien op misswhistledown.com. In de eerste drie maanden dat de escape room online stond, werd het al meer dan 500 keer gespeeld.

Opdracht:

Regie + concept + uitvoering

Klant:

Escape Room Egmond | Samira Houtenbos