Skip to content

Decorontwerper

De creatie van een prachtige illusie

“Zodra het doek OMHOOG GAAT, start de illusie.”
“Een groep acteurs, fantastisch script, goede locatie… het is niet genoeg.”
“Bordkartonnen decors? Vergeet het!”
“Jouw verhaal, mijn ontwerp”

“Jouw verhaal, mijn ontwerp.”

De zaallichten doven, het publiek houdt zijn adem in. Nu hoeft alleen het doek nog maar open. In niet meer dan een paar seconden is de realiteit verdwenen en de illusie gestart. Een paar uur lang kan het publiek zich onderdompelen in een andere wereld.

"Dát is de kracht van een goed decorontwerp."

Van zwarte bak naar nieuwe wereld

Elke theatermaker weet het: met alleen een fantastisch script, goede acteurs en een locatie ben je er niet. Een goed decorontwerp is onmisbaar om de ervaring compleet te maken. Zonder dat staan de acteurs in een zwarte bak en is de magie ver te zoeken.

Het beeldverhaal

Een decorontwerp vertelt een verhaal door middel van visualisatie. Dat kan een digitale visualisatie zijn zoals video-mapping of een projectie van een grafisch element, maar dat kan ook een schets zijn die levensgroot wordt uitgevoerd. Ik pak de essentie uit het verhaal en zet die om tot een concept, een schets en een decor. Zelfs een heel eenvoudig decorontwerp kan een groot effect geven.

Onvergetelijk ontwerp

Van eenvoudig, maar krachtig ontwerp voor een videoclip tot groots ontwerp voor een musical, mijn ontwerpen stoppen niet bij het grote verhaal. Ik ben altijd op zoek naar manieren om verwijzingen en knipogen naar historische gebeurtenissen, vormgeving van andere ontwerpers of klassieke stijlen in het decor te verwerken. Niet alleen het publiek moet onder de indruk zijn van wat het ziet, ook de intimi, de acteurs en vakgenoten wil ik met het decor raken. Ik wil iedereen een blijvende, bijzondere herinnering geven aan de voorstelling.

Zo werkt Stef

Heb jij een verhaal dat een decor verdient? We starten met het concept, waarin het idee staat beschreven. Daarna volgt het ontwerp. Het decor gaat dan al leven. Dit ontwerp is uitgewerkt in een schets, een werktekening in afmetingen, kleuren, stofstalen en materiaalkeuze.

Als het decorontwerp staat, gaan we over tot de realisatie. Decor-ateliers, timmermannen, decorateurs, naaisters, ik zet ze aan het werk om het decor te realiseren. Ik heb een uitgebreid netwerk met specialisten die het beste product voor de beste prijs leveren. Alles is mogelijk.

Wat heb jij nodig?

Stef ontwerpt decors voor theaterproducties, live-events, tentoonstellingen, commercials en (marketing)video’s.

Welke illusie kan ik voor jou realiseren?

Stef is niet alleen een specialist in decorontwerp, maar voert ook productieopdrachten uit.