Decorontwerp voor festival

Decorontwerp voor festival

‘De online branding van Dance Valley, Dutch Valley én Latin Village vertalen naar de fysieke wereld’. Dat was de opdracht die Brian en Wytze van UDC events mij hebben gegeven. Elk jaar staan er grote letters op de heuvel, aan de rand van de vallei. De festivalgangers zien dit vanaf elke hoek op het terrein dus ze moeten de link hebben met de markting en branding uitingen die zij online al hebben gezien. De huidige letters voldeden niet meer omdat het logo en lettertype zijn veranderd. Dit maakt de realisatie des te uitdagender bij Dutch Valley omdat dit alleen maar sierlijke rondingen en lastige verbindingen bevat. Ook Dance Valley’s logo bestaat uit geometrische driehoeken en cirkels die lijken te zweven aan de letters, waardoor ik creativiteit én constructieve inventiviteit heb moeten toepassen. Dat is gelukt! Voor een marketing video zij de letters op 15 september door een team van technici van HB Staging opgebouwd en zijn er 100.000 bloemen uit een helikopter gegooid, terwijl DJ La Fuente lekkere beats draaide. Bekijk hier de video.

De letters zijn in de zomer van 2022 te bewonderen op het festival terrein van Dance Valley, Dutch Valley en Latin Village.

Opdracht:

Ontwerp + realisatie

Klant:

Dance Valley | UDC Events (Brian Bout & Wytze Dijk)

Locatie:

Spaarnwoude, Velsen

Decorontwerp ter promotie van exclusieve boektitel voor Storytel

Decorontwerp ter promotie van exclusieve boektitel voor Storytel.

Een realistisch scheepswrak ter promotie van het nieuwe boek Mayday van Suzanne Vermeer laten stranden aan de kust van Zandvoort. Natuurlijk, geen probleem! In samenwerking met Glasnost PR & Storytelling bureau en Bureau JEZ events heb ik een deel uit het boek gevisualiseerd. In Mayday raakt Charlie Mullers broer onder verdachte omstandigheden vermist, waarna ze zelf op onderzoek uitgaat om de waarheid te achterhalen. Een voicemail die Charlie de avond voor de vermissing ontvangt, speelt hierbij een belangrijke rol.

De zeilboot uit het boek is te groot om 1:1 na te bouwen en te plaatsen op het strand en daarom heb ik gekozen om het schip op twee manieren te kantelen, zodat alleen het puntje te zien is. Dit behoudt het realistische effect maar zorgt voor sneller transport, lagere kosten én een veilige plaatsing rondom badgasten. 

Opdracht:

Ontwerp + realisatie

Klant:

Storytel & Bureau JEZ | Eefke Zoetmulder

Locatie:

strand van Zandvoort

Voor een Storytel activatie op het strand heeft Stef voor ons een wrakstuk gemaakt. Wat ik erg prettig vond in de samenwerking is dat hij snel kon schakelen als ik iets nodig had en dat hij mij gaande het project op de hoogte hield van de voortgang. Stef is creatief, betrouwbaar en enthousiast. Erg prettig om mee samen te werken. Het resultaat was spot on tot in de details. 

Eefke Zoetmulder

(Bureau JEZ)

Productie ‘Landschaptalks’

Productie ‘Landschaptalks’

De wens was een talkshow met vier camera’s, een drone, zes sprekers en een fanatieke dagvoorzitter inclusief goede belichting én versterking in ‘the middle of nowhere’. Om het landschap van Noord-Holland te behouden, te veranderen én te eren bedacht Ellen Klaus een drieluik op toonaangevende locaties:

  • Midden op een afvalberg in Haarlem, aan het water met windturbines als vergezicht.
  • Op het Forteiland, in IJmuiden, als onderdeel van de Atlantikwall.
  • Op de Amsterdamse wetlands: een boerderij in Ilpendam, tussen de koeien.

Ik werd ingeschakeld om deze wens uit te laten komen. De uitdaging zat ’m in de locaties, in principe bouw je een openluchtstudio op in het landschap. Camera’s, drones, catering, zitplekken, al het benodigde dat je hierbij kunt bedenken heb ik geregeld, tot aan de last minute bedachte flyers aan toe. Ik geniet op het moment dat alles samenkomt: wanneer het is gelukt om deze uitdaging waar te maken. Ook de opdrachtgever en de gasten hebben genoten, na afloop waren zij laaiend enthousiast.

Opdracht:

Uitvoerende productie

Klant:

Provincie Noord-Holland & Steunpunt Monumenten & Archelogie

Week van de Industriecultuur (locatie: Velsen)

Week van de Industriecultuur (locatie: Velsen)

Al vijf jaar wordt vanuit de provincie stilgestaan bij het prachtige (industriële) erfgoed rondom het Noordzeekanaal. Vanuit de gemeente Zaanstad, Beverwijk en Velsen werden in 2020 Mauro Smit en Ellen Klaus als cultureel gebiedsaanjagers gevraagd voor een divers en breed programma. Voor het concept, de realisatie en de uitvoering voor de gemeente Velsen heb ik de volledige uitvoerende productie op mij genomen. Het overleg met bedrijven en musea, draaiboeken, planningen, financiële afspraken en begrotingen heb ik op mij genomen. De communicatie en PR werd verzorgd door Rian Lanenga.

Opdracht:

Uitvoering

Klant:

Provincie Noord-Holland | Ellen Klaus | Gemeente Velsen | Zaanstad en Beverwijk (verantwoordelijk voor programma regio IJmuiden)

Openingsceremonie ‘Door de ogen van Monet’

Openingsceremonie ‘Door de ogen van Monet’

Voor de officiële opening van Door de ogen van Monet op woensdag 2 juni 2021 werd ik gevraagd om de logistiek en uitvoering te regelen voor de gemeente Zaanstad.

Omdat de ceremonie een gezamenlijke actie van zes verschillende partijen was, werd ik ingeschakeld om alle ideeën te verzamelen, te verbeteren en samen te voegen tot een kloppend draaiboek. Het concept lag er voor 75%, ik vulde het aan tot 110%!

Alle onderdelen die in mijn draaiboek stonden heb ik gepland, geboekt, besproken, gemaild en vastgelegd (zowel in afspraken, als financieel) om de opdrachtgever te ontzien. Enkele voorbeelden hiervan: de catering, het decor voor de dans act (ontworpen en gebouwd + geleverd op locatie, in de buitenlucht op een brug), 1,5 meter markering, een fotograaf voor de persfoto, een videograaf + twee extra camera’s voor de after movie, een draadloze stereo speaker voor de dans act, het schoonmaken van de openbare ruimte én een live-kunstenares uit Haarlem om het gehele event in 30 minuten op een doek te schilderen.

Opdracht:

Uitvoering

Klant:

Gemeente Zaanstad | Stichting Marketing Zaanstad, Fluxus, Stichting Monet, Bullekerk en het Zaans Museum.

“Zeer tevreden over de organisatie van Stef, zeker met de omstandigheden in acht genomen is de opening echt een feest geworden.”

Els Bakker

voorzitter Stichting Monet

Musical Cleas Compaen

Musical Cleas Compaen

Claes Compaen is een nieuwe musical geschreven door Jack Woestenberg-van Daal, met nieuwe muziek van Frank Geisink. Ik kreeg de opdracht in 10 weken een regieconcept te bedenken, dit uit te voeren en aan te leren aan een groep van 25 amateurspelers in de leeftijd 16-65+ jaar. Ik ben gestart door een scriptlezing te organiseren om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Dit gaf mij de kans om de groep te leren kennen, af te tasten wat het niveau was én om de hele show inclusief muziek te horen. Ik ben een beelddenker, zo krijgen de scenes direct vorm in mijn hoofd. Vervolgens tekende ik die met een (HB 😉 ) potlood in mijn script.

Aan het productieteam vroeg ik of ik extra repetities met de solisten kon inplannen en ik heb een strak repetitieschema gemaakt. Naast de repetities, werkte ik met het decor-atelier aan de vormgeving en digitale videoprojecties die de wereld van Claes Compaen moesten vormen. Na 10 weken vond de première plaats en het stond als een huis!

Enkele fragmenten uit de recensie van het Noord-Hollands Dagblad: ‘Fantastisch, sterk spel, geweldig decor, prachtige muziek en mooie liedjes. Met een vele minuten durende staande ovatie liet het publiek ondubbelzinnig weten dat het zaterdagavond had genoten. En volkomen terecht want Bel Canto zorgde twee uur lang voor een wervelende show waarin alles klopte.’

Opdracht:

Regie concept + uitvoer

Klant:

BelCanto Oostzaan | musicalafdeling

Video-mapping voor marketing video

Video-mapping voor marketing video

Op een unieke én opvallende manier je bedrijf online presenteren in een twee minuten durende video; dat was de wens van Farid, nadat ik in mijn bedrijfspresentatie had laten zien wat theaterdecor kan doen. De video moest pakkend, enthousiasmerend én bijzonder zijn, waarbij de USP’s van De Presentatiemaker werden aangestipt.

Ik startte door een concept te maken en vervolgens een storyboard. Bij de eerste intake hebben we dit storyboard besproken en verder ontwikkeld. De muziek werd gemonteerd, de visuals werden op de maat gemaakt en vervolgens geprojecteerd op zijn bedrijfslogo, de letters: DPM. Deze letters zijn gemaakt van EPS isolatie (piep)schuim en zijn 1,2 meter breed en 1,5 meter hoog. Ze zijn afgewerkt met de bedrijfskleuren licht- en donkerblauw met een witte voorzijde, zodat ze ook in het kantoor van De Presentatiemaker mooi tot hun recht komen. Een leuk project én een tevreden klant die binnen de kortste keren een mooie opdracht binnen sleepte nadat een potentiële klant de video zag.

Opdracht:

Concept + ontwerp + realisatie

Klant:

De Presentatiemaker | Farid Heinsius

Testimonial

“Vanaf het idee, de creatie tot en met de uitvoering is het video-mapping project geslaagd! Met resultaat, want via de video haalde ik direct een nieuwe opdracht binnen.”

Farid Heinsius (De presentatiemaker)

DECORONTWERP THEATERTOUR TELL TO INSPIRE​

Decorontwerp theatertour Tell to Inspire

De theatertour Tell to Inspire werd georganiseerd om geld op te halen voor mensen die het moeilijk hebben. Social Impact dus. Het decorontwerp is tot stand gekomen na een aantal gesprekken met initiatiefnemer Edward. Zijn droom is om in 2029 over de hele wereld geld in te zamelen voor sociale initiatieven, waaronder eenzame ouderen. Hij richtte Tell To Inspire op om anderen te inspireren met mooie verhalen.

Ik heb met een strak en simpel decor gezorgd voor een flexibele omlijsting. De voorstelling bevat dansgroepen, zangers, bands en sprekers: een hele uitdaging om dat passend te krijgen. Het decorontwerp moest aansluiten bij het moderne en frisse karakter én uitstralen wat de kern is van Tell To Inspire; goed doen voor anderen. Een huiselijke setting met wat meubilair, planten en tapijt zorgt voor een vertrouwd en warm gevoel. De kleur geel heb ik prominent in beeld gebracht, omdat die vrolijk en positief stemt.

Het decor moest in 18 verschillende theaters passen, van een kleine zaal in Haarlem tot het podium van het DeLaMar theater in Amsterdam, makkelijk op te slaan en te vervoeren zijn én een mooi beeld vormen voor de livestream. Omdat bij een livestream geen publiek in de zaal zit, hield ik rekening met andere zichtlijnen. Alle elementen moesten op de vloer worden geplaatst.

Opdracht:

Concept + ontwerp

Klant:

Tell To Inspire Events | Edward Molkenboer

 “Stef krijgt van mij zes sterren. Vijf sterren omdat hij zeer vakkundig is, weer waar hij over spreekt en uit ervaring keuzes maakt die een productie naar een hoger niveau brengen. De zesde ster is voor Stef zelf. Een ‘Rising Star’ die je zeker in gaten moet houden én die je dient te benaderen voor jouw productie!”

Edward Molkenboer

(initiatiefnemer Tell To Inspire)